Som studerende i Danmark er vi ganske heldige at have noget så unikt som SU. Det er populært kaldes for cafepenge, er tiltænkt danske studerende, som med SU får en pose penge hver måned.

En form for løn kan det kaldes og det er muligt at få for alle studerende over 18 år. Selve størrelsen af den månedlige SU støtte udbetaling afhænger af en række faktorer som for eksempel, hjemme- eller udeboende, med eller uden barn.

Det er ikke alle der kan nøjes med den faste støttesats fra Staten og så kan et lån blive nødvendigt. Alle studerende har derfor mulighed for at optage et SU lån, hvilket er noget mange nabolande misunder os for. Det kan nemlig laves på ganske attraktive vilkår, og er derfor noget mange studerende vælger at gøre brug af.

Værd at vide om SU lån

PRISAS har set på de forskellige forhold, der er værd at kende til. Der kommer og af til ændringer med hensyn til SU loven, ofte når der skal laves finanslov eller der skiftes regering. Dertil kommer at satserne typisk ændrer sig årligt, så her kan du få et indblik i SU lån i 2021.

Alternativt kan du høre dit studiested, om de kan give dig info om forholdene. Hvis du har besluttet dig for at søge om et SU lån, og gøre som tusindvis af andre studerende, skal du have en række faktorer med i dine overvejelser.

De centrale overvejelser

Først og fremmest skal du naturligvis overveje hvor meget du ønsker at låne, men husk blot på at det naturligvis skal tilbagebetales. Overvej derfor grundigt hvor meget du reelt behøver, og søge ikke mere end nødvendigt. Selve låneprocessen er ganske nem, du kan nemlig søge om det via SU.dk og dermed gennemføre hele processen i fred og ro foran din computer.

Du kan spørge om hjælp på dit studiested, hvis der skulle opstå problemer og ellers har du altid mulighed for at søge større lånebeløb hos diverse udbydere online.

Af andre vigtige overvejelser som studerende, bør du ligeledes huske at tegne forsikringer og melde dig ind i en a-kasse. Der kan ofte opnås særligt gode priser når du er studerende.

Relateret på PRISAS: Oversigt over gratis a-kasser for studerende

Rentesatser

Der gælder forskellige vilkår og rentesatser, alt efter hvornår du har optaget dit SU lån. Her skelnes der mellem 1982 – 1990 og så alle dem der har optaget det efter 1991. Du vil formegentlig befinde dig i sidstnævnte målgruppe, hvorfor vi dykker nærmere den i disse forhold.

Har du optaget SU lånet efter 1991 bliver det betegnet som et Lån 6, hvilket indebærer en rente på 4 %.

Efter endt uddannelse vil det så være diskontoen plus et tillæg, der ender med at blive rettesnoren for renten fremadrettet.

Tilbagebetaling af SU lån

Det er vigtigt, at du overholder dit SU lån, og overholder tilbagebetalingerne. Det gælder naturligvis alle lånetyper du måtte optage i livet, men hvis du ikke overholder tilbagebetalingsfristerne, så vil der blive pålagt en forfærdelig masse dyre gebyrer. De er høje og kan hurtigt løbe op i mange ekstra omkostninger.

Sørg derfor for at have et godt overblik over dit SU lån, således du undgår ubehagelige gebyrer og rykkere. Og så du ikke mindst har helt styr på hvad du skylder som studerende.

Du skal tilbagebetale SU-lånet til Udbetaling Danmark efter endt uddannelse. Vær opmærksom på der påløber renter, imens du studerer.

Du kan finde meget mere information, viden og aktuelle satser via SU.dk.

Sidst opdateret 1. oktober 2021