Vintertid markerer overgangen fra sommertid til den oprindelige tidszone, som er tilpasset de kortere dage i vinterhalvåret.

Når vi går over til vintertid, stiller vi uret én time tilbage, hvilket betyder, at morgenerne bliver lysere, mens aftenerne bliver mørkere tidligere.

Hvornår starter vintertid i 2025?

Vintertid – også kaldet normaltid – begynder i Danmark natten til søndag den 26. oktober 2025. Klokken 03:00 stiller vi uret én time tilbage til klokken 02:00, hvilket betyder, at vi får en ekstra times søvn den nat.

Hvornår slutter vintertid i 2025?

Vintertid 2025 slutter natten til søndag den 30. marts 2026.

Klokken 02:00 stiller vi uret én time frem til klokken 03:00, hvilket markerer overgangen til sommertid. Dette betyder, at vi “mister” en time den nat, men til gengæld får længere lyse aftener i sommerhalvåret.

Hvad er formålet med vintertid?

Vintertid er faktisk den oprindelige tid, som vi ville have, hvis der ikke fandtes sommertid. Formålet med at skifte tilbage til vintertid er at tilpasse vores døgnrytme til de kortere dage om vinteren, hvor solen står op og går ned tidligere.

Selvom mange mennesker ser frem til at få en ekstra times søvn, skaber skiftet også debat om, hvorvidt vi stadig har brug for at ændre tiden to gange om året. Vintertid har eksisteret i mange år og er fortsat en del af vores tidsregulering, men spørgsmålet om dens fremtid diskuteres stadig.

Fordelene ved vintertid inkluderer:

  • Mere dagslys om morgenen, hvilket kan gøre det lettere at stå op og komme i gang med dagen.
  • Bedre tilpasning til den naturlige døgnrytme, især i de mørke vintermåneder.

Til gengæld betyder vintertid også, at det bliver tidligere mørkt om aftenen, hvilket kan påvirke energiniveauet og humøret hos nogle mennesker.

Bliver vintertiden afskaffet?

Der har i flere år været debat om at afskaffe de halvårlige tidsændringer i EU, men der er endnu ikke truffet en endelig beslutning. Indtil videre fortsætter ordningen, og vi skal stadig huske at stille uret tilbage i oktober 2025.

Sådan husker du at stille uret

En nem måde at huske tidsændringen på er:

”Stil havemøblerne frem om foråret, og tilbage om efteråret.”

De fleste mobile enheder, som smartphones og computere, opdaterer automatisk klokken, mens mange specielt ældre biler skal indstilles manuelt.