Sammenlign a-kasser
Det er helt gratis, og tager kun et øjeblik!
Der er en del udbydere på a-kassemarkedet i Danmark og det kan hurtigt blive uoverskueligt for den enkelte. PRISAS gør det nemt og ligetil. Sammenlign priser, fordele og muligheder nedenfor.
Sammenlign a-kasser og find den bedste løsning
..for dig og dine behov
Step 1
Sorter visning efter dine behov
Step 2
Sammenlign priser og udbydere
Step 3
Vælg den bedste løsning
Det kan være svært at overskue a-kassemarkedet for den enkelte.
Hvilke priser har de forskellige, hvad får man for pengene og hvilke fordele kan man få glæde af.
Det er vigtigt du finder en solid støtte på arbejdsmarkedet og det er a-kassernes fornemmeste opgave.
Du kan fint gøre brug af a-kasserne i vores oversigt, der hovedsageligt er tværfaglige og velegnede til langt de fleste danskere.
Oversigt over a-kasser i Danmark
Prisas.dk giver dig overblikket over alle a-kasser i Danmark. Der er rigtig mange udbydere at vælge imellem og det bedste valg træffes, når du kender til alle dine muligheder. Undersøg markedet nærmere, udbydernes priser og fordele, samt forhør dig i omgangskredsen inden du melder dig ind.
Vi har lavet en oversigt med alle udbyderne i Danmark og nævnt hvilke der har et særligt fokus mod specifikke fagområder:
- AJKS – Arbejdsløshedskassen for Journalistik
- Akademikernes A-kasse (samarbejder med DJØF)
- ASE
- BFA – Byggefagenes Arbejdsløshedskasse
- Business Danmark – særlig for salg, marketing og business
- BUPL – Pædagogernes Arbejdsløshedskasse
- CA A-kasse
- Dana – målrettet selvstændige
- Dansk EL-Forbund – målrettet elektrikere
- Dansk Metal
- Det Faglige Hus
- DSA
- FOA
- Frie Funktionærer
- FTF A-kasse
- Fødevareforbundet NNF
- HK Danmark
- Krifa
- Lederne – særligt for ledere
- Lærernes a-kasse
- MA A-kasse – særligt for højtuddannede
- Min-Akasse
- Teknisk Landsforbund
- Serviceforbundet
- Socialpædagogerne – for pædagoger
- 3F
Hvem skal jeg vælge?
Det store spørgsmål er hvem du skal vælge. Vi kan desværre ikke udpege 3 kandidater, da alles behov, fagområde og udgangspunkt er forskelligt. Det gør en kæmpe forskel om du er elektriker, account manager eller lærer. Det er vidt forskellige fagområder, så du kan ikke forvente at den samme a-kasse, kan rådgive dig lige godt på alle områder.
De tværfaglige a-kasser som findes i vores sammenligningsoversigt vil dog være gode bud. De kan hjælpe de fleste og yde en god service, men findes der en arbejdsløshedskasse specifikt for din branche, bør det naturligvis overvejes som det første.
Vi slutter af med at give dig et par gyldne råd, du altid bør have øje for når du vælger:
- Vælg en udbyder der er eksperter på dit fagområde – og har erfarne folk tilknyttet.
- Prisen betyder ikke alting – tjek mulighed for fagforening, medlemsfordele etc.
- Har du særlige behov? Så sørg for at din udbyder kan opfylde disse.
Sådan finder du en billig a-kasse
Det er ikke altid så enkelt at finde en billig a-kasse. Specielt ikke hvis man er uerfaren, eller måske lige er kommet fra skolebænken. I det tilfælde, vil de fleste være i tvivl om den korrekte fremgangsmåde. For det handler ikke bare om at udvælge den billigste a-kasse, med den laveste pris, for det er ikke nødvendigvis den bedste. Her kommer vi med vores bedste råd til dig:
- Hvilke behov har du for coaching, efteruddannelse, kurser etc? Nogle udbydere gør mere end andre på området, så hvis det er afgørende for dig, bør du have særligt øje for dette.
- Skal det være med/uden fagforening? Det er ikke alle danskere der tillægger fagforeningen stor værdi, men det afhænger meget af hvad du laver og hvor sikker du er i jobbet. Det er i særdeleshed ved afskedigelser at fagforeningen kan være nyttig. Får du brug for juridisk bistand i den forbindelse, er det fagforeningen som yder denne.
Fagforeningen er specielt værdifuld i forbindelse med fyringer, hvor du kan få brug for juridisk hjælp og bistand. Det er fagforeningen og ikke a-kassens opgave. En af de mest væsentlige grunde til at vælge a-kasse med fagforening.
- Se på den samlede pakke: Det kan ganske vist være meget vanskeligt, men prøv at se på den samlede pakke som a-kassen tilbyder. Nogle inkluderer rabataftaler, forsikringer og andet, der er værd at tage højde for. Det er derfor ikke så sort/hvidt, som at se på den månedlige pris hos hver enkel udbyder.
Vi håber du er blevet mere bevidst om hvad du bør tage højde for i dine overvejelser, inden du lægger dig fast på at den billigste a-kasse, også er den rette for dig. Det er kun sundt at inkludere flere aspekter i beslutningsprocessen.
Den rette a-kasse afhænger af dit job
Der er ingen tvivl om at den rigtige arbejdsløshedskasse vil afhænge af dit job, da selv de tværfaglige udbydere har forskellige styrker og medlemsfordele. Af den grund har vi lavet særskilte sider, der fokuserer på bestemte jobs og brancher:
- A-kasse til chauffør
- A-kasse til ergoterapeut
- A-kasse til gymnasielærer
- A-kasse til ingeniør
- A-kasse til læger
- A-kasse til pædagogmedhjælper
- A-kasse til socialrådgiver
- A-kasse til sygeplejerske
Din jobstilling kan have stor betydning
Du bør vælge en a-kasse ud fra det, du arbejder med. Jo mere viden din arbejdsløshedskasse har indenfor dit fagområde, jo bedre kan du blive rådgivet, og jo mere får du ud af dit medlemskab. Hvis du er medlem af en fagforening, kan du spørge dem, hvem de anbefaler. De fleste fagforeninger arbejder nemlig tæt sammen med en a-kasse, som er indenfor samme arbejdsområde.
Du bør derfor ikke have for meget fokus på prisen, men ligeledes vurdere på medlemsfordele, specialistviden og hvad de kan tilbyde dig, hver især. Hvis du vil være rigtig grundig, kan du ringe til dine favoritter og tage en dialog om mulighederne, inden du beslutter dig for hvem du vil vælge.
De nye dagpengesatser for lønmodtagere
Gældende satser for 2024
De nye dagpengeregler træder i kraft 1. maj 2023, hvilket betyder, at du kan få en forhøjet dagpengesats i de første 3 måneder. Dimittender får samtidig en lavere dagpengesats og kortere periode på 1 år, frem for 2 år som normalt.
Her kan du se de aktuelle dagpengesatser, alt efter dit udgangspunkt:
Almindelige lønmodtagere
- Fuldtid: 20.359 kr. pr. måned
(kan forhøjes til 24.199 kr. de første 3 måneder) - Deltid: 13.573 kr. pr. måned
(kan forhøjes til 16.133 kr. de første 3 måneder)
Nyuddannede
Dimittender med forsørgerpligt:
- Dimittend: 16.694 kr. pr. måned
(samme beløb efter 3 måneder)
Dimittender uden forsørgerpligt:
- Dimittend under 30 år: 14.557 kr. pr. måned
(efter 3 mdr: 10.011 kr. pr. måned) - Dimittend over 30 år: 14.557 kr. pr. måned
(efter 3 mdr: 12.645 kr. pr. måned)
Gratis a-kasse under uddannelse
Det er gratis at melde sig ind og være medlem af a-kasse langt de fleste steder. Det er en kæmpe fordel du bør udnytte som studerende under uddannelse. Det er nærmest vigtigere at du får meldt dig ind et relevant sted, frem for at du får fundet den helt perfekte langsigtede a-kasseløsning for dig.
Det vil naturligvis være det optimale scenarie, men hvis du er meget i tvivl, er det altså bedre bare at få meldt sig ind i a-kasse. For konsekvensen og situationen efter endt uddannelse, er bestemt ikke ligeså attraktiv.
Værst er det, at du kan stå i en helt anden position, i forhold til at modtage dagpenge. Du vil sjældent have de samme rettigheder, hvis du først melder dig ind 1-2 måneder efter endt uddannelse.
Se mere om gratis a-kasser til studerende her.
Husk at melde dig ind som studerende!
Husk at få meldt dig ind som studerende inden det er for sent og så får du typisk et rigtig godt udgangspunkt, når du er færdig med studiet. De fleste kan hurtigt modtage dagpenge, hvis man ikke er så heldig, at finde et job med det samme.
Specielt nyuddannede har begrænset erfaringer, hvorfor det kan være svært at finde job lige efter. Det understreger blot vigtigheden af at du kan få dagpenge, i de uger og måneder du søger efter job.