PRISAS giver dig 10 gode tips til at skabe en bedre og sundere privatøkonomi. Ved små manøvrer og tjek kan der spares mange penge og de fleste danskere undlader et årligt eftersyn, af deres egen økonomi.

Vi giver dig råd til hvor du kan sætte ind og husk det er bedre at følge nogle af vores tips, frem for ingen af dem. Der er næsten garanti for besparelser og en sundere økonomi.

 

10 tips til en sundere økonomi

1. Lav en madplan

Madvarer er én af de største udgiftsposter i mange familier. Med en madplan, ved du præcis hvad der skal handles og det gør det nemmere at købe stort ind. Vigtigst af alt, bør det begrænse dine impulskøb i supermarkederne.

2. Skær ned på biograf- og byture

Ja, det lyder kedeligt, men det er dyrt at tage i byen en lørdag aften. Selv en tur i biografen koster hurtigt 500 kroner for to personer. Det er mange penge at hive ud af budgettet, specielt hvis det sker flere gange om måneden. Nu er et liv uden byture og restaurantbesøg jo ikke sjovt, men sørg for ikke at bruge alt for mange penge!

3. Sælg brugt

Ja, sælg brugt er et gammeldags men brugbart tip. Du kommer af med en masse ragelse og kan der tjenes 2-3.000 kroner er det to fluer med én smæk. Der findes mange gode sider til formålet, hvoraf Den Blå Avis nok er den mest udbredte i Danmark.

4. Stop ligegyldige abonnementer

Vi danskere har mange abonnementer og flere af dem har vi ikke rigtig glæde af. Det kan være til et magasin eller til et fitnesscenter. Medmindre du har stor glæde af dem, bør du helt sikkert opsige dem. Igen, kan det hurtigt være en besparelse på 300-500 kroner hver måned. Mange penge for de fleste familier.

5. Gå efter billigt kød

Gør du brug af slagpriserne på kød i supermarkederne. Så snart de nærmer sig udløbsdatoen, bliver det typisk sænket med 10-20 kroner. Det er en stor procentvis besparelse, så vær særligt opmærksom på denne mulighed. Udover at gøre en stor indsats mod madspild, kan der opnås væsentlige besparelser og kød er blandt de dyre madvarer i madbudgettet.

6. Tjek a-kasse, bredbånd og forsikringer

Hvornår har du sidst tjekket din a-kasse og forsikringer? Eller om du har den rigtige bredbåndsudbyder? Der kan være mange penge at spare, specielt fordi der løbende kommer nye priser, tilbud og udbydere på markedet. Det er en dynamisk størrelse, hvorfor et årligt tjek vil være en rigtig god vane.

Du sikrer dig, at du får nok for dine penge som forbruger og er opmærksom på de forskellige muligheder. Du kan nemt sammenligne a-kasser og sammenligne bredbånd via Prisas.dk.

7. Omlæg boliglån – hvis det er fordelagtigt

Du skriver vi omlæg boliglån meget bestemt, men det er selvsagt kun hvis det er fordelagtigt. I de seneste måneder har tusindvis af danskere omlagt deres boliglån, for at udnytte til vanvittig lave renter på markedet. Du bør gøre det samme, så længe renteniveauet er historisk langt nede. Det er i hvert fald helt gratis at få undersøgt mulighederne.

8. Indfør en fast slikdag

De fleste familier har kun en fast slikdag for børnene, men har du selv en sød tand? Der er god fornuft i at indføre en fast slikdag (fx. fredag eller lørdag) hvor I må spise slik i familien. Det giver Jer en gulerod, men vil helt bestemt begrænse Jeres forbrug af slik, chips og chokolade. Det er alle ting der er dyre, omend det er usunde ting du reelt kan undvære. Så vær sund og styrk din økonomi – to fluer med ét smæk!

9. Tag cyklen – til de korte ture

Nu til ét af de tips, der nok er sværest at efterleve. At droppe cyklen til fordel for bilen eller bussen. Specielt på de korte ture under 5 kilometer, bør du gøre dette. Det er specielt i opstarten at bilen bruger meget benzin/diesel og hvorfor ikke få lidt ekstra motion? I løbet af 365 dage bliver det en væsentlig besparelse.

10. Energioptimer hjemmet

Energioptimering er lidt et langskud, da det kræver penge på kontoen. Omvendt er det en rigtig god investering, der endda kan være et lån værd. Der kan spares mange penge på udskiftning af utætte vinduer/døre eller ved at efterisolere hjemmet. Så har du lidt på kistebunden, vil de helt sikkert blive forrentet godt her. Start med et energitjek, så du bliver klogere på husets tilstand. Energioptimering kan være en fantastisk investering, der både kan sænke de faste udgifter og øge boligens værdi.

 

Tag de råd med dig som du kan bruge. Det er klart bedre at følge 5 tips, frem for ingen. Vi håber du kan bruge vores tips til at styrke din privatøkonomi.