Prisas ser i denne artikel på forholdet mellem at købe på afbetaling kontra at låne penge til købet. De fleste danskere vil hurtigt tænke at lånet er den dyreste løsning. Det er netop derfor vi tager emnet op, for det kan nemt ende modsat.

Meget afhænger af dine låneomkostninger og hvad du betaler af renter og gebyrer for at købe på afbetaling. Det er sjældent helt gratis.

Centrale forskelle og overvejelser

Du bør betragte køb på afbetaling og lån som to begreber, men de rummer mange ligheder. Den primære forskel er at du afdrager til henholdsvis forhandleren og låneudbyderen.

I ingen af tilfældene kommer du til at have flere eller færre penge mellem hænderne. Det helt centrale at overveje og undersøge er derfor, hvilke renter og omkostninger der er forbundet med de to.

Det er ikke unormalt at afbetalingskøb gør den oprindelige pris mange procenter dyrere og hvis du ikke betaler dine ydelser, kan de lige så vel pålægge dig gebyrer.

Flere og flere forhandlere er begyndt at tilbyde køb på afbetaling, da det giver dem adgang til flere kunder og salg. Samtidig kan det sagtens ende som en god forretning, netop fordi du betaler ekstra.

Det er derfor altafgørende at du får tjekket følgende inden du beslutter, hvordan du vil finansiere købet:

  • Sammenhold renter og ÅOP på lånet og afbetalingsløsningen – kræver du indhenter 1-2 lånetilbud.
  • Er der gebyrer, startomkostninger eller lignende du skal kende til.
  • Vil du være mest tryg ved at finansieringen sker via forhandlere eller lånefirmaet.
  • Læs vilkårene for aftalen grundigt igennem – så du ved hvad du går ind til.

Hvad bliver de samlede omkostninger?

Den altoverskyggende forskel hos mange danskere vil og bør være, hvad de samlede omkostninger ender på. Det bør være en af de vigtigste aspekter, når du vælger løsningen.

Nu vil de færreste danskere desværre komme til disse overvejelser. For når man står i butikken, har man ikke pludselig tid til at indhente 2-3 lånetilbud online.

Men ved større køb på over 3.000 kroner kan det bestemt være fornuftigt at trække luft ind og bruge lidt tid på forarbejdet. Det tager ikke mange minutter at indhente tilbud online og tjekke forhandlerens renter og gebyrer ved afbetalingen.

Hvis det kan spare dig 3-500 kroner er det vel tiden værd?

Nu har du i hvert fald fået et indblik i forskellen imellem de to finansieringsløsninger og ikke mindst, hvad du altid bør have for øje.