På denne FAQ side vil PRISAS give dig svarene på to af de mest almindelige spørgsmål fra lånere. Det er spørgsmålene om hvor meget man kan låne og hvad det vil koste at låne penge.

To helt centrale spørgsmål, der afhænger af mange faktorer og som er afgørende for hvor gode lånetilbud du modtager. Der er nemlig en sammenhæng mellem, hvor meget du ønsker at låne, dine private forhold og hvad det kommer til at koste dig. Det ser vi nærmere på nedenfor.

Hvor meget kan jeg låne?

Det store spørgsmål for mange danskere er; hvor meget kan jeg låne? De fleste foretrækker frie rammer til at bestemme lånebeløbet, men det er sjældent sådan det hænger sammen. Der er nemlig mange faktorer i spil.

Det helt simple svar vil være, at du kan lave lån på op til 500.000 kr. online. Vælger du derimod at lave et banklån, vil der ikke være samme beløbsgrænse, men omvendt større krav til din privatøkonomi og at du kan stille sikkerhed bag. Er du derimod ude i at lave et boliglån, vil situationen være helt anderledes, da du vil have en bolig at stille som sikkerhed.

Uanset hvor du vil ansøge og hvad du efterspørger, så vil der altid være faste faktorer som spiller en rolle. Det drejer sig om følgende:

  • Din alder
  • Familieforhold
  • RKI
  • Indtægt
  • Privatøkonomi og eventuel gæld
  • Om du stiller sikkerhed og dokumentation

Man kan så gradbøje hvor indflydelsesrige hvert punkt er, men du skal vide at alle udbydere kun ønsker at tilbyde dig det lånebeløb, som der er en realistisk chance for at du kan tilbagebetale.

Er dit udgangspunkt at søge om store lån på nettet, vil du kunne få op til 500.000 kr. ind på kontoen. Beløbsgrænsen er blevet hævet efter Bank Norwegian er kommet ind på det danske marked.

Vælger du banklån og boliglån er mulighederne anderledes, men omvendt skal du kunne stille sikkerhed, vise dokumentation og opfylde skærpede krav.

Hvad koster det at låne?

Det andet centrale spørgsmål er; hvad koster det at låne penge? Der vil være mange parametre i spil og punkterne ovenfor spiller igen en væsentlig rolle. Specielt faktorer som RKI, sikkerhed og dokumentation er altafgørende for dine lånemuligheder.

RKI er et no-go for rigtig mange firmaer og finder du endelig en udbyder der tilbyder lån trods RKI, så kan du forvente ekstremt høje låneomkostninger. Så hold dig fra disse!

Dokumentation er et krav fra de fleste udbydere, mens sikkerheden er en rigtig betydningsfuld faktor. Det er udbyderens ‘garanti’ for, at de sikret visse penge retur fra dig som kunde. For er du ikke i stand til at tilbagebetale, bliver sikkerhed i bil, bolig etc. relevant.

Der er derfor ikke et simpelt svar på hvad det koster at låne. PRISAS anbefaler dig til at undvige de ekstremt dyre RKI og SMS lån. Har du mulighed for at stille sikkerhed, vil det altid medføre lavere låneomkostninger. Om det så matcher dine ønsker, er op til den enkelte forbruger at vurdere.

Opsummerende bør det nævnes, at alle danskere har forskellige lånemuligheder. Din alder, privatøkonomi, indkomst og pengebehov har alle en indflydelse. Det er derfor altid en god idé at indhente flere lånetilbud for at få flere valgmuligheder og bedre forudsætninger for godkendelse af et billigt lån.