Nye regler for lån i Danmark

Den 1. juli 2020 var en god dag for de danske forbrugere, for der trådte nye regler i kraft for lån i Danmark. Nye retningslinjer der indebærer et ÅOP-loft og et omkostningsloft, der begge bidrager til at fjerne de dyreste lån fra markedet.

Reglerne er særligt indført for at beskytte forbrugerne og for at gøre op med de dyre kviklån, der har været kendt for høje ÅOP-niveauer.

ÅOP-loftet er på 35% og kun 25% for markedsførte låneprodukter. Det har medført at mange online banker og udbydere har justeret deres prisstruktur og forretningsmodel. Nogle har hævet mindste løbetiden fra 12 til 24 måneder, andre har sænket renten og deres ÅOP-niveau til at være lige under 25%.

De nye regler har indtil videre haft en stor effekt på online lånemarkedet i Danmark.

Omkostningsloftet på 100% indebærer at kreditomkostningerne (renter, gebyrer og afdrag) ikke må være højere end det lånte beløb. Så hvis du søger om 25.000 kr. må dine omkostninger ikke være mere end det beløb. Det kan lyde af meget, men tidligere har det faktisk være muligt at optage så dyre lån. Det er derfor positivt med de nye regler, der giver et mere sundt lånemarked, som et stærkt alternativ til landets pengeinstitutter.

Alle landets banker er i øvrigt også underlagt de nye regler, så det gælder for alle, selvom det primært er online firmaerne der har måtte justere til.

Hvad betyder det for mig, som forbruger?

Den primære forskel er, at du kan forvente lavere renteniveauer hos de forskellige online banker. Det er generelt set, blevet billigere for dig som forbruger. Det er den altoverskyggende forskel ved de nye ændringer.

Vi har allerede nu set, at der er sket ændringer på lånemarkedet, hvor enkelte aktører har stoppet deres aktiviteter. Det er Zaplo og Lendon to eksempler på.

Derudover er muligheden for kviklån på 30 dage reelt ophørt, da det ikke længere er en attraktiv finansieringsløsning, for de forskellige udbydere. De er blevet erstattet af samme små pengebeløb, men med en varighed på 3-6 måneder. Du vil derfor ligeledes kunne opleve lidt ændrede forhold, når du søger finansiering online.

Disse kviklån har dog altid været en dyr løsning for forbrugerne, som primært har optaget dem, når der er opstået akut pengemangel. Noget der sjældent er en smart løsning, rent privatøkonomisk. For den enkelte danskers økonomi, er det derfor positivt at der nu er indført forskellige omkostningslofter – og indtil videre har det virket efter hensigten.