Nogle danskere vælger desværre at låne penge for enhver pris, uanset hvad det vil koste, da man kun har de kortsigtede briller på. Men hvis du vælger at optage et forbrugslån over 2, 4 eller 6 år, gør du klogt i at gennemtænke dine omkostninger grundigt.

Der kan være markante forskelle og det er ikke ligegyldigt om du opnår en rente på 7 eller 17 %. Det kan blive til mange kroner og ører, over flere års løbetid. Du gør derfor klogt i at beregne dit lån, så du får kendskab til dine omkostninger.

Brug låneberegnere online

Du kan bruge låneberegnere online, for at få klarhed over begreber som ÅOP, månedlig ydelse, det disponible beløb eller dine samlede omkostninger. I den sammenhæng er det vigtigt at vide, at du altid kan vælge forskellige lånebeløb, se vejledende renter og ÅOP når du ansøger hos diverse udbydere online.

På samme måde er ÅOP lovpligtigt at oplyse om, hvorfor du altid vil kunne sammenholde tilbud med hinanden og udvælge det billigste. Men et kendskab til ÅOP, er ikke ensbetydende med et overskueligt kendskab til de samlede omkostninger, eller det disponible beløb.

Flere online beregnere kan hjælpe dig med at udregne alle de centrale informationer og forhold. Det kan du dels gøre før du ansøger, for at få klarlagt hvad du skal vælge. Og dels efter du har modtaget tilbud, hvis du ønsker et nærmere kendskab til ÅOP før og efter skat. Eller et nærmere kendskab til de samlede omkostninger i perioden.

Det kan være rigtig nyttigt, for det er at stor værdi at kende de samlede omkostninger, så du ved hvad du går ind til. Det gør hele din beslutningsproces markant mere ligetil.

Omkostninger vil fremgå af lånetilbud

Det er værd at nævne, at omkostningerne vil fremgå af de fremsendte lånetilbud, selv uden du bruger disse beregnere. Det er derfor ikke et krav, men kan være hjælpsomt til at få klarlagt, hvilken løbetid du fx. skal vælge, når du udfylder en ansøgning.

Eller til at få klare rammer for ÅOP-niveauet før og efter skat. Der kan være forskellige forhold du ikke kan læse præcist ud fra lånetilbuddet og her kan beregnerne hjælpe dig med at udregne det du behøver. Alt du skal gøre er at indtaste de relevante tal. Det er let at gå til.

Det er altid en god idé at beregne dine kreditomkostninger inden du underskriver låneaftalen, så du ved hvad du går ind til og er sikker på din privatøkonomi kan bære den ekstra økonomiske belastning som den månedlige ydelse vil udgøre.