Som låntager har du naturligvis nogle krav og forventninger til det forbrugslån, du vil optage. Men det forholder sig også sådan, at långiveren ligeledes stiller nogle krav til dig som forbruger. Det gør de for at mindske risikoen for, at lånet ikke bliver nedbetalt, og at de altså mangler penge fra kunderne.

Her kan du læse om det gængse krav, der findes på lånemarkedet, så du kan blive klogere på, hvad der forventes af dig, hvis du skal godkendes til et forbrugslån.

Hvad kræves der af mig?

Allerførst er det vigtigt at understrege, at det ikke er de samme krav, som ses hos alle udbydere, og de specifikke detaljer kan variere. Derfor bør du altid tjekke långiverens hjemmeside eller diverse online portaler for at finde ud af, hvilke krav, de har til dig. Der er dog stor lighed mellem de krav, og derfor kan det være smart at have styr på de mest almene krav.

For det første skal du opfylde udbyderens aldersgrænse. Denne ligger som minimum på 18 år, men er også ofte højere på enten 20 eller 23 år. Derudover er det som regel sådan, at du skal have dansk folkeregisteradresse, og at du skal have været bosat i Danmark i en vis periode.

Til sidst er det afgørende for langt de fleste udbydere, at du ikke er registreret i RKI eller Debitorregistret. Det er som hovedregel ikke muligt at låne penge, hvis du i forvejen har dårlig gæld – både af hensyn til din egen og udbydernes økonomiske sikkerhed.

Dertil kommer det, at du oftest vil skulle præsentere en form for fast indtægt til udbyderen. Dette gør du ved at medsende årsopgørelse eller lønsedler. Der er ikke altid noget egentligt krav til størrelsen af denne, selvom enkelte udbydere kan have en minimumsgrænse. Det væsentligste er dog, at du kan fremvise en indtægt, så du kan dokumentere, at du er i stand til at tilbagebetale dit forbrugslån.

Lånebeløbets indflydelse

Lånebeløbet kan ligeledes have en indflydelse på, hvad der kræves af dig. Dels til hvilken indkomst og økonomi du kan præsentere og dels til hvor meget materiale du skal fremvise. De fleste steder er det dog helt standard, at du skal fremvise årsopgørelse og de tre seneste lønsedler.

Når det er sagt, gør det en forskel om du søger forbrugslån på 25.000 kr. eller forbrugslån på 170.000 kr.. Det er to vidt forskellige pengebeløb, så her vil udgangspunktet hos långiveren være forskellig. Det er derfor et aspekt du bør have i baghovedet, inden du ansøger.

Hvad hvis jeg ikke opfylder kravene?

Hvis du ikke opfylder kravene hos en specifik udbyder, så kan du ikke blive godkendt. Du har dog stadig mulighed for at undersøge, om der ikke skulle være et andet sted, du kan blive godkendt. Som sagt er der nemlig stor variation i kravene, så én afvisning betyder ikke nødvendigvis, at du ikke kan blive godkendt andre steder.

Der sker heller ikke noget ved at sende en ansøgning afsted, selvom du er i tvivl om, du kan blive godkendt. Det er gratis og uforpligtende at ansøge, og der vil ikke ske andet, end at du får svar om, at du ikke kan godkendes.

Er problemet en for lav eller manglende indtægt, kan du overveje at vente eller søge med en medansøger, hvilket vil øge din sandsynlighed for at blive godkendt.