Det kan være praktisk at tage et lån når man står og mangler midler penge. Der er mange forskellige muligheder og nogle passer bedre til forskellige situationer end andre.

Går man med overvejelser om at låne penge, er det en god idé at sætte sig ind i de forskellige typer, da der er stor forskel på omkostningerne. Vi har set nærmere på de forskellige lånetyper i Danmark og hvilke der er de billigste. 

Kviklån

Et af de dyreste muligheder er kviklån. Det er karakteriseret ved at det ofte er mindre beløb, hvor løbetiden er kort. Mange vælger at tage et kviklån, hvis der akut opstår et behov for penge. Når der søges, skal der næsten aldrig stilles sikkerhed. Det betyder, at udbyderen ikke kræver sikkerhed i hus eller bil og bl.a. derfor er renten ofte høj.

Det er derfor, kviklån er de dyreste – beløbene er lave, men til gengæld er renterne høje. Det er værd at nævne, at stiftelsesomkostningerne generelt kommer til at udgøre en større andel af de samlede omkostninger, hvilket medvirker en ekstra høj ÅOP. Løbetiden er normalt på omkring 30 dage.

Du kan sammenligne kviklån via PRISAS her.

Forbrugslån

Forbrugslån er som navnet indikerer, penge til forbrug. Ligesom førstnævnte skal der heller ikke stilles sikkerhed og pengene kan bruges til det du ønsker, eksempelvis rejser eller andre forbrugsformer. Da der ikke stilles sikkerhed, kan der være en relativ høj rente ved forbrugslånene, særligt sammenlignet med boligfinansiering.

Omvendt skal det nævnes at firmaerne på online markedet, er blevet langt mere prisvenlige. Så firmaerne online er efterhånden blevet et fornuftig alternativ til banken, hvis den har sagt nej. Løbetiden er normal på 12 – 180 måneder.

Du kan sammenligne forbrugslån via PRISAS her.

Billån

Et billån minder om kategorien forbrugslån, men der er nogle afgørende ting, der adskiller de to. Som kunde vil du nemlig allerede have besluttet at bruge pengene på en ny bil. Du kan ikke pludselig bruge dem på andre former for forbrug.

Her kan du vælge at lave det uden udbetaling, eller hvor bilen indgår som sikkerhed, for at gøre rente og omkostninger mindre. Det er op til dig. En anden central forskel er, at disse ofte laves i banken eller hos bilforhandleren. De to første lånetyper søges i højere grad på nettet.

Hvem der er billigst for dig, vil være meget forskelligt, men det er en god idé at afsøge flere muligheder. Prøv derfor både at snakke med banken og bilforhandlere, for at få et indtryk af hvilken renter og åop de kan tilbyde. Så længe din økonomi er sund, bør du have gode muligheder for at skaffe finansiering.

Realkreditlån

Et realkreditlån er anderledes end de andre, da det er baseret på obligationer og anvendes ved boligkøb. For det meste bruges realkreditlån til finansiering af ny bolig eller boligbyggeri. Det er kun en procentvis del af boligen, man må finansiere med realkredit, for en almindelig bolig er det 80 procent.

Løbetiden er lang i forhold til andre løsninger og den kan være på helt op til 30 år. Det betyder at renten er lav og boligfinansiering har altid været den billigste mulighed på markedet. Ellers ville mange danskere ikke have råd til at købe bolig, hvis denne rente var på 8-10 %.

Hele logikken bag, at finansiering til boligkøb eller bilkøb er billigst, giver god mening. Der køber du vel og mærke noget af håndgribelig værdi, modsat hvis du fx. bruger pengene på en ferie eller ny computer. Værdien kan bruges som sikkerhed, så udbyderen løber en mindre risiko og dermed kan tilbyde dig en lavere rente.