Vi ser nærmere på et helt særligt området på lånemarkedet online, at låne penge som ung i Danmark. De unge forbrugere i form af studerende og elever under uddannelse. For er du mellem 18 og 20 år gammel, er det ikke altid lige let at låne penge online. Det gælder om at søge de rigtige steder, hvor du opfylder alderskravene.

Flere og flere unge optager studielån i forbindelse med studierne – enten fordi SU’en ikke er helt nok, eller fordi man ikke har formået at få et arbejde. Det er en anden måde at få flere penge imellem hænderne på, omend det skal gøres velovervejet.

Normale udfordringer ved at låne som ung

De fleste unge har ikke formået at opbygge en kreditværdighed i den forstand, at de ikke har en høj fast indkomst udover SU’en. Er du gået direkte ud fra gymnasiet på arbejdsmarkedet eller har taget en erhvervsrettet højere eksamen så som teknisk skole fra starten, er du ikke på SU, men det er stadig svært at have nogen indtægtshistorie at vise.

Uanset hvilken situation du står i, er det en normal udfordring, at du ikke har så meget med i bagagen i form af værdier (bolig og bil), indkomst eller arbejdserfaring. Der er mange grund hertil, men nogle långivere online har valgt at sætte et alderskrav på 21 eller 23 år, mens andre gerne tager imod unge danskere.

Det gør i princippet ingen forskel om du gerne vil låne penge som studerende eller som elev, det afgørende er du har en sund privatøkonomi og gerne med en indkomst udover SU’en.

Hvem kan hjælpe?

Santander Consumer Bank, Selene Finans, Anna Finans og Nordisk Lån, Basisbank og Sparxpres er seks af de udbydere, som accepterer ansøgninger så længe du er mindst 18 år. Det vil være disse steder du skal forsøge dig.

Allerede når du runder 20 år vil mulighederne blive flere. Modus Finans, Fokuslån, Spargo Finans, Paymark Finans og L’EASY vil alle støde til.

Man kan sige den gyldne aldersgrænse er 23 år, for her er det frit valg på alle hylder hos lånefirmaerne på nettet. 23 år er generelt det højeste alderskrav online, som er tilfældet hos fx. Bank Norwegian og Lendme. Der tegner sig derfor hurtigt et billede af hvilken indflydelse alderen har på dine lånemuligheder.

Din alder kan begrænse dine muligheder

Du kan opleve at din alder begrænser dig både hos bankerne og hos online udbyderne. Mange af årsagerne hertil er allerede beskrevet og samtidig må man bare erkende at hver enkel långiver har forskellige risikoprofiler. For tal og statistik viser det er mere risikabelt at udlåne til fx. 19 årige vs. 35 årige, generelt set.

Når du er ung har du bare mere sjældent et fuldtidsarbejde, en bolig eller andet der definerer et solidt økonomisk fundament. Det indebærer en højere risiko og det må være den altovervejende årsag til, nogle udbydere siger JA, mens andre udbydere til NEJ, når du er 18-19 år gammel.

Du må på ingen måde tage alderskravene eller afslag personligt, på ingen måde, de kigger på de tørre facts og din privatøkonomi. Det vil ikke have noget med din person at gøre. Husk det, selvom du skulle være uheldig at få afslag på en låneansøgning.

Tænk dig altid godt om, inden du søger penge som ung, uanset om du er studerende eller lærling. Det kommer til at påvirke din privatøkonomi i mange år fremover. Som studerende på en videregående uddannelse er SU-lånet en rigtig god og prisvenlig mulighed, der sker gennem staten og i den forbindelse under mere gunstige vilkår. Du kan opnå en rigtig attraktiv rente. Så det er bestemt værd at huske på den mulighed.