Vi ser nærmere på et helt særligt området på lånemarkedet online, at låne penge som ung i Danmark. De unge forbrugere i form af studerende og elever under uddannelse. For er du mellem 18 og 20 år gammel, er det ikke altid lige let at låne penge online. Det gælder om at søge de rigtige steder, hvor du opfylder alderskravene.

Flere og flere unge optager studielån i forbindelse med studierne – enten fordi SU’en ikke er helt nok, eller fordi man ikke har formået at få et arbejde. Det er en anden måde at få flere penge imellem hænderne på, omend det skal gøres velovervejet.

Normale udfordringer ved at låne som ung

De fleste unge har ikke formået at opbygge en kreditværdighed i den forstand, at de ikke har en høj fast indkomst udover SU’en. Er du gået direkte ud fra gymnasiet på arbejdsmarkedet eller har taget en erhvervsrettet højere eksamen så som teknisk skole fra starten, er du ikke på SU, men det er stadig svært at have nogen indtægtshistorie at vise.

Uanset hvilken situation du står i, er det en normal udfordring, at du ikke har så meget med i bagagen i form af værdier (bolig og bil), indkomst eller arbejdserfaring. Der er mange grund hertil, men nogle långivere online har valgt at sætte et alderskrav på 21 eller 23 år, mens andre gerne tager imod unge danskere.

Det gør i princippet ingen forskel om du gerne vil søge lån som studerende eller lån som elev, det afgørende er, at du har en sund privatøkonomi og gerne med en indkomst udover SU’en.

Hvem kan hjælpe?

Lendo, Lånio, Selene Finans, Anna Finans, Sambla og Sparxpres er en række af de udbydere, som accepterer ansøgninger så længe du er mindst 18 år. Det vil være disse steder du skal forsøge dig.

Allerede når du runder 25 år vil mulighederne blive flere. Modus Finans, Fokuslån, Spargo Finans, Paymark Finans og L’EASY vil alle støde til.

Man kan sige den gyldne aldersgrænse er 23 år, for her er det frit valg på alle hylder hos lånefirmaerne på nettet. 23 år er generelt det højeste alderskrav online, som er tilfældet hos fx. Bank Norwegian og Lendme. Der tegner sig derfor hurtigt et billede af hvilken indflydelse alderen har på dine lånemuligheder.

Din alder kan begrænse dine muligheder

Du kan opleve at din alder begrænser dig både hos bankerne og hos online udbyderne. Mange af årsagerne hertil er allerede beskrevet og samtidig må man bare erkende at hver enkel långiver har forskellige risikoprofiler. For tal og statistik viser det er mere risikabelt at udlåne til fx. 19 årige vs. 35 årige, generelt set.

Når du er ung har du bare mere sjældent et fuldtidsarbejde, en bolig eller andet der definerer et solidt økonomisk fundament. Det indebærer en højere risiko og det må være den altovervejende årsag til, nogle udbydere siger JA, mens andre udbydere til NEJ, når du er 18-19 år gammel.

Du må på ingen måde tage alderskravene eller afslag personligt, på ingen måde, de kigger på de tørre facts og din privatøkonomi. Det vil ikke have noget med din person at gøre. Husk det, selvom du skulle være uheldig at få afslag på en låneansøgning.

Tænk dig altid godt om, inden du søger penge som ung, uanset om du er studerende eller lærling. Det kommer til at påvirke din privatøkonomi i mange år fremover. Som studerende på en videregående uddannelse er SU-lånet en rigtig god og prisvenlig mulighed, der sker gennem staten og i den forbindelse under mere gunstige vilkår. Du kan opnå en rigtig attraktiv rente. Så det er bestemt værd at huske på den mulighed.

Forskellene i alderskrav til unge

Det kan være vanskeligt at låne penge når du er 18 år, af to klare årsager. Dels fordi de fleste udbydere har et alderskrav der starter ved 21 år og dels fordi det er sværere at blive godkendt når man ikke kan fremvise en årlig indkomst eller mange års erhvervserfaring.

Når du runder 20’erne opfylder du alderskravet hos langt flere udbydere, hvilket gør at du kan ansøge hos DER Privat Finans, L’EASY, Paymark Finans og mange flere. Der åbner sig kort sagt flere døre for dig, men du bør fortsat gribe ansøgningsprocessen an på samme måde. Det betyder at du skal have undersøgt mulighederne og udfyldt flere ansøgninger, så du giver dig selv det bedste udgangspunkt.

Et udgangspunkt hvor du har flere tilbud at vælge imellem og derved nemt kan vælge lånet med den laveste ÅOP eller de mest fordelagtige vilkår. Specielt hvis du er en ung studerende på 18, 20 eller 21 år, bør du være meget opmærksom på ikke at få gældsat dig for hårdt. Du skal med andre ord være 100 % sikker på, at du kan betale den månedlige ydelse.

Her kan det gøre en stor forskel om ydelsen er på 1.000 eller 2.000 kroner og din fornemme opgave er derfor at klarlægge hvor mange penge du kan undvære. Hvis dit rådighedsbeløb kun er på 2.000 kr i øjeblikket, bør du ikke vælge en månedlig ydelse på mere end 1.000-1.500 kroner.

Alt for mange unge danskere ender i gældsproblemer og det skyldes i høj grad, at man får sagt JA til noget man ikke kan afbetale. Du bør ikke lave samme fejl.

Hvorfor har de et alderskrav?

De låneudbydere der fx. kræver du er over 23 år, gør det af en simpel grund: Risiko. Når du søger penge laver långiveren altid en analyse af den risiko de løber ved at udlåne dig pengene. Risiko ved at du ikke får betalt hele beløbet tilbage.

Det er altså en kynisk afvejning af sandsynligheden for, om du kan tilbagebetale pengene. Hvilke finansieringsselskaber der så vælger at tilbyde lån til personer på 18-20 årige, afhænger i høj grad af deres risikoprofil og strategi som virksomhed.

Der er ingen tvivl om at unge på 18-19 år generelt og statistisk set, har sværere ved at få afbetalt pengene og forklaringen er helt naturlig. Langt de fleste er under uddannelse og har begrænset erhvervserfaring, hvilket kan gøre det sværere at komme ind på arbejdsmarkedet. Så selv hvis du er flittig som ung studerende, har du næppe tid til mere end et deltidsjob.

Det to aspekter betyder at udsigten til fast arbejde og en solid månedlid indkomst er længere og det medfører den omtalte risiko for firmaerne. Her har nogle så valgt at sætte grænsen ved 20 år, frem for når du bliver myndig som 18 årig.

Der er heldigvis sket meget på lånemarkedet de senere år, hvilket giver dig gode muligheder for at låne penge som ung – også selvom du kun er 18 år.